Starta ett nytt ämne

Offlineläsaren öppnar inte dörren (ID06)

Offlineläsare har många fördelar som att kunna placera dem på platser dit det vore dyrt eller opraktiskt att dra kabel. Med dem kan du kostnadseffektivt utöka ditt passersystem till fler dörrar och få mycket av smidigheten och säkerheten som finns med onlineläsare.


Ett problem som du kan få är att vissa kort som du läst in som fungerar utmärkt i onlineläsarna men vägrar fungera i offlineläsarna.

Om kortet används på fler olika platser, tex en entreprenör som använder sitt ID06 kort hos alla kunder så ökar risken att detta kan uppstå.


Den enkla lösningen

Gör ett nytt kort och ge till personen som de får använda för den aktuella platsen.


Vad är det som händer?

Offlineläsare använder Mifare som, beroende på korttyp, har ett gäng olika sektorer där data lagras krypterat i passerkortet. 

Ditt passersystem är inställt på att alltid använda ett par specifika sektorer, exempelvis sektorerna [1,2,3]. Dina offlineläsare kommer då läsa sektorerna 1, 2 och 3 och förvänta sig att hitta rätt info där. 


Detta fungerar sen i regel problemfritt för de kort som du gör och delar ut men när det gäller entreprenörer eller egen personal som använder samma kort på flera olika ställen med olika system så kan det uppstå problem. 


Exempel

Din Entreprenör har använt sitt ID06 kort hos en annan kund som har ett SALTO system som också är inställt på att använda sektorerna [1,2,3]. Nu blir de sektorerna upptagna och krypterade på entreprenörens ID06 kort. Säg att du har ett RCO system som är inställt på att läsa sektor [1,2,3] så kommer inte dina läsare hitta rätt information i de sektorerna och således inte öppna dörren.


Det kommer fungera utmärkt att lägga till behörigheten i Alliera och onlinedörrarna kommer öppna sig men när Entreprenören kommer till en offlineläsare kommer den läsa sektor [1,2,3] och inte känna igen vad som står där för det är redan upptaget med programmeringen från SALTO systemet som fanns hos Entreprenörens andra kund.


Resultatet blir att Entreprenören inte kommer in med sitt ID06 kort genom just offlineläsaren och så vitt du kan se så ser allt rätt ut i systemen.


Best practice

Lösningen är dels att du har en standard för hur dina system ska användas: Fabrikat A får sektor 123, fabrikat B får sektor 456 osv. Då får du inte detta problemet bland de kort som du gör själv.


För Entreprenörer och andra som vill använda kort som inte följer din standard och behöver komma in i offlinedörrar så får du göra ett nytt tidsbegränsat kort till dem istället. Om du skulle programmera om systemet så att deras kort fungerade skulle alla dina sluta fungera.

Logga in eller Registrera digför att publicera en kommentar